Lugnet Keramik

Bytt bloggAktuellt

Posted by Siv Linney Sat, July 31, 2010 22:21:03

Jag nu bytt blogg så nu har jag båda mina bloggar ligger på blogspot,
"Lugnets nyhetsblogg" och "Livet på Lugnet" Välkomna dit

RakudagAktuellt

Posted by Siv Linney Sat, April 10, 2010 21:33:57

Blog imageLite sent kom jag på att det skulle behövas lite påsksaker, en av mina rakuhönor med fin kopparglasyr

RakudagAktuellt

Posted by Siv Linney Sat, April 10, 2010 21:30:09

Idag har vi haft en raku bränningsdag med endel av Simons keramikkurs elever. Att bränna raku är roligt och sakerna blir snabbt färdiga, ingen lång väntan på att ugnen skall kallna. Det går ut på att med tång sätta in föremålen liten ugn, som man sedan hettar upp till ca tusen grader. När glasyren smält plockas sakerna ut och sätts i en hink med brännbart material , tex papper. Efter en liten stund plockar man ut sakerna med tången och sänker ner dom i kallt vatten där de får kallna klart och sakerna är klara. Den hårda behandlingen gör att sakerna är ömtåliga och en hel del går sönder. Men ibland blir ändå resultatet otroligt fint och så också idag.

BränningPå gång i verkstaden

Posted by Siv Linney Thu, March 25, 2010 22:20:15

Blog imageNu är det dags att börja bränna det som vi tillverkat under vintern, denna första ugnen fylls med sånt som inte skall ha någon glasyr så det är kryddkrukor och vitlökskrukor. De följande ugnarna fylls med glasreade skålar i olika storlekar.

GlaseringsdagsPå gång i verkstaden

Posted by Siv Linney Mon, March 15, 2010 22:03:25

Nu har vi drejat färdigt lergodset till sommaren, så nu är det bara bränningen kvar, eller dert är inte bara bränning. Först skall alla kanter vaxas så kanten blir rak o fin, sedan gladeras o packas för bränning.

Det skall bli roligt att få fram lite nya saker på hyllorna till våren, och jag lovar att återkomma när det blir resultat att visa.

Blog imageBlog image

BlåskålarPå gång i verkstaden

Posted by Siv Linney Mon, February 15, 2010 20:03:01

Simon håller på och drejar sig igenom de olika storlekarna blåskålar och ax- skålar som förväntas gå åt i sommar. Att dreja skålen är bara en liten del av tiden, när leran är halvtorr och hanterbar blir det dags för nästa steg som kallas att beskicka, vilket betyder att man skalar av från bottnen och formar utsidan och foten. Skålarna är även stapelbara och skrapar inte glassyren.

Och såhar ser den färdiga skålen ut som skall till bränningBlog image

MidvinterPå gång i verkstaden

Posted by Siv Linney Mon, February 15, 2010 19:49:49

råder och arbetet i keramikverkstaden går på högvarv, vi drejar för fullt så att vi skall ha något till sommaren som kryper allt närmar sig. Det är vitlökskrukor och saltskålar som jag håller på med för tillfället. Saltskålarna på bilden är dekorerade i vitengobe och rödlera och står på tork.

Blog image

Nytt årPå gång i verkstaden

Posted by Siv Linney Tue, January 12, 2010 20:10:46

Blog imageÄntigen är vi tillbaka i de gamla spåren, riktigt skönt att börja jobba igen efter jul och nyårsledigheter. Efter avslutad inventering och en del andra måsten är det full fart på drejan. Vi har inga fasta öppet tider i verkstadeni Hammarland under vintern, men vår keramik finns på Hantverkshuset SALT i Mariehamn som har öppet hela året.

Måndag - ferdag 10-17
lördag 10-14.

Välkomna.